Nasterea: modul in care te nasti, iti va influenta toata viata
Nasterea dar si cele noua luni de sarcina ii vor influenta viata copilului dupa ce va veni pe lume. Inca din burta mamei, fatul are simturile trezite. Aude tot ceea ce mama, tata si toti cei din jur spun. Poate simti emotiile si starile mamei dar poate percepe si ceea ce se intampla in exteriorul uterului. Felul in care a interpretat ceea ce auzit sau simtit in timpul sarcinii, va influenta comportamentele viitoare ale copilului. La fel se intampla si cu nasterea prematura, tarzie, cu cezariana, statul in incubator.
Este posibil ca fatul sa creada ca a facut-o pe mama sa sufere in timp ce l-a nascut, cand de fapt ea a contribuit la cresterea duritatii prin anxietatea ei, prin fricile ei si prin faptul ca retraia propria nastere, pe care o considera foarte dureroasa. Sau poate sa creada ca din cauza lui, mama a fost in punctul de a muri. Astfel va purta cu el toata viata acel sentiment de culpabilitate, „de a ii fi facut rau mamei”, sentiment pe care il va retrai fata de alte persoane.
Daca fatul are impresia ca nu a fost un copil dorit sau ca parintii au vrut sa il tina ascuns, isi va trai viata ca o fantoma. Poate simti un sentiment puternic de respingere si astfel se a indeparta de ceilalti.
Felul in care s-a derulat nasterea copilului ii va influenta toata viata si mai ales momentele de mari schimbari, situatii pe care nu le poate controla.
Nasterea prematura
Va fi de multe ori nerabdator, va dori sa termine o sarcina inainte de a o incepe. Poate avea impresia ca nu este complet, ca ii lipseste ceva. Daca a stat la incubator, poate retrai adeseori acea singuratate profunda. Poate avea impresia ca este neputincios in fata unor situatii sau a unor persoane, ceea ce il poate determina sa aiba un nivel de energie foarte scazut. Ii poate fi frica de intuneric deoarece s-a obisnuit prea devereme sa stea in lumina puternica si in galagie. Poate trai un sentiment de respingere din cauza faptului ca a avut impresia ca mama l-a neglijat dupa nastere sau ca „l-a expulzat” de la locul lui. In acest caz, va avea tendinta de a se plasa in situatii din care va fi dat afara, fie din casa, fie de la locul de munca sau in din relatiile afective. Contactele cu ceilalti pot fi rare sau absente. Deoarece multa vreme i-a lipsit hrana mamei, va avea tendinta sa manance compulsiv, pentru a evita sa traiasca acea clipa. Este posibil astfel sa aiba probleme cu greutatea.
O nastere prematura are loc intre a 29a si a 38a saptamana de la incetarea menstruatiei. Daca se intampla, este posibil ca mama sa nu se fi simtit suficient de puternica pentru a purta copilul pana la termen si poate sa fi dorit inconstient sa se debaraseze de el. Poate ca mama a pastrat sarcina ascunsa de o persoana de care ii era foarte teama.
Oricare ar fi motivul spune: „accept ca tot ceea ce se intampla este spre binele meu si spre binele copilului nascut prematur.”
Nasterea tarzie
Va avea o dificultate in a fi punctual si in a face lucrurile la timp. Are nevoie mereu de mai mult timp si se simte bulversat de tot ceea ce are de facut. Poate manifesta agresivitate fata de persoanele care il fac sa se simta vinovat pentru intarzierile lui deoarece el are impresia ca este in intarziere din cauza unor evenimente exterioare. Poate avea tendinta de a se gandi mult pana sa ia o decizie si ii este oricum greu sa ia una.
In general nasterea fie ca este prematura sau intarziata poate genera conflicte legate de timp.
Spune: „accept sa invat sa stapanesc timpul pentru a face bine lucrurile si pentru a avea timp pentru mine. In loc sa traiesc mereu in viitor sau in trecut, invat sa traiesc in prezent.”
Nasterea provocata sau cezariana
Poate determina copilul sa fie frustrat sau furios deoarece poate sa nu fie pregatit sa vina pe lume. Uneori medicul este cel care ia decizia sa provoace nasterea. Acest lucru se poate reflecta in viitor in nevoia ca altcineva sa ia decizii in locul lui sau din contra, nu isi va lasa viata in mainile altcuiva. In acest caz, doar opinia lui conteaza, deoarece isi aminteste cum in timpul nasterii nu a fost consultat pentru a sti cand era pregatit sa vina pe lume. Daca mama a avut nevoie de anestezie, este posibil ca pe viitor acea persoana sa fie mereu adormita, de a „anestezia” realitatea, de a fugi de ce i se intampla. Este asemenea unui drog: fiind ametit, „inghetat”, evita sa intre in contact cu emotiile si cu fricile lui. Poate sa ii fie frica de durere, poate fi distrat la munca.
Trebuie sa accepte sa indeplineasca sarcini care cer mai mult timp si energie.
Nasterea cu cordonul ombilical in jurul gatului
Se poate simti „sufocat” de oameni sau de situatii. Poate avea o sensibilitate la nivelul gatului. Ii poate fi greu sa se exprime. Poate avea tendinta de „a se simti strans de gat”. Aici poate fi vorba si despre disperarea mamei in fata nasterii, mama se intreaba daca se va naste copilul in conditii bune. Ca adult, posibil sa nu suporte sa poate fulare, haine pe gat sau bijuterii pentru ca inconsitent poate asocia cu frica de moarte. Ii va fi greu sa se apropie de oameni pentru ca va avea senzatia ca „ii vor lua aerul” si nici nu vrea sa „isi puna funia de gat” printr-o casatorie.
Mai pe larg despre felul in care te-ai nascut poti citi in cartea „Marele dictionar al bolilor si afectiunilor. Cauze subtile ale imbolnavirii”, Jacques Martel.
De cele mai multe ori noua nici macar nu ne trece pe prin cap cat de importante au fost cele noua luni in care ne-am aflat in burta mamei, sau la randul nostru cat de important este acest lucru pentru viitorul nostru copil. Odata ce incepem sa constientizam ca starile pe care mama le-a avut sau tu le ai cand esti insarcinata, vor influenta viata viitorului copil, incepi sa te trezesti si sa intelegi altfel lucruri ce ti s-au intamplat in viata, frici sau situatii pe care le atragi.
In ceea ce priveste nasterea noastra din punctul acesta de vedere putem sa analizam, sa vorbim cu mama sincer despre perioada in care tu te-ai aflat in burta ei, despre cum se intelegea cu tatal tau in acea perioada, despre cum te-ai nascut. Poti sta de vorba si cu tata. Poti sa fii evectiv fascinat odata ce vei afla anumite lucruri si vei ajunge astfel sa te intelegi pe tine, sa te ierti, sa te vindeci.
Iar in ceea ce te priveste pe tine ca viitoare mama, tu poti sa il ajuti pe acest copil sa vina pe aceasta lume plin de lumina, de incredere. Este foarte important sa vorbesti cu bebele din burta, sa ii pui muzica frumoasa, calda, linistitoare, sa ii spui ca il iubesti. Gandeste-te ca absolut tot ceea ce faci, simti, traiesti in timpul sarcinii va avea un impact pentru toata viata pentru viitorul tau copil. Creeaza-i astfel, atat cat poti, mediul prielnic pentru a veni pe aceasta lume. Sa fie inconjurat de spirite inalte, de lumina. Aprinde-i lumanare si spune-i ca este pentru el. Roag-o pe Fecioara Maria sa aiba grija de bebele tau. Toate aceste lucruri pot influenta nasterea lui, sanatatea lui si viata lui pe acest pamant.
Acelasi lucru este valabil si pentru viitorul tata.
Ia aminte, analizeaza tot ceea ce am scris si trece prin filtrul ratiunii tale, al experientelor prin care ai trecut. Vindecarea se afla afla la tine.
Mai poti citi si Durerile de cap si cauza energetica a acestora
De asemenea ma poti urmari pe facebook aici dand un like, iar pe instagram aici
2 comentarii
Florentina
Dar, dacă acum copilul e mare și realizezi ca nu ai făcut toate acestea, ba din contra, ce poți face? Ce se întâmplă dacă ai fct avort? Cum putem sa ne simțim iertate?
Irinelg
Daca ai facut avort, in primul rand trebuie sa dai lumina, adica sa aprinzi cat de des poti lumanari pentru acel fat. Si la biserica sa dai acatisete pentru el, pentru a merge in lumina. Apoi, aprinde lumanari si da acastiste si pentru tine, pentru a primi lumina si pentru a fi iertata. Te pup